Yusairah Sofiyyah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, August 23

kisah di hari isnin..


Alhamdulillah...
Plan utk buat biskut raya berjaya walaupun baru je sejenis siap..

Start pukul 2pm sampai la 3.30am..sakit gile kat belakang badan ni duduk berjam-jam..rest kejap pun sebab kuar buka puasa kat luar, tu pun lepas maghrib..yg lain, duk ngadap tv dan oven..=)

Tapi bila dah settle dan tengok hasilnye..terus jadi 'i like'..hehe

Keadaan before start buat 'projek'..masih sopan lagi



Tapi beberapa jam kemudian..nah ko, sampai barney pun leh tersungkur kat hall tu..sape dera ko nak??



Ni rupa hasil tangan saye..



Yg ni cik put punye hasil kerja....



The end product..almond london..
*gambar di ambil pukul 4pagi*



Housemate kata dah bole buka kedai kat bazar ramadan..huhu..

Oh hah..arini buka puasa kat ayam penyet..macam biasa order set 'tempe, tahu, telur'..tp makan tak abis pun..kurang berselera..selalu licin..



Nak tunjuk gak gambar tembam budak ni..nasib leh senyum..put kata, "budak muka takde mood sepanjang hari"..hehe


Esok lagi mencabar..pagi nak masuk lab, pastu nak siap kan biskut makmur pule..help me..waaaaaaaa



P/S: agak-agak kalau lelap sat ni, terlajak tak rasanye??...mata ngntuk, badan letih..=(

Monday, August 22

sahur apa pagi tadi


Alhamdulillah..
Pagi tadi disebabkan tak bole tido, keluar g sahur luar kat khulafah dengan cik puteri pukul 4 pagi..kitorang ni dah macam burung hantu..

Tak suke rutin ni, tapi macam dah jadi habit..kalau bentang tilam nak tido awal dan dah berselimut bagai pun, the end nanti, confirm bangun, buka laptop layan internet semula..hari-hari camni..mata ngantuk tapi tak leh tido..penyakit apa agaknye tuh??..huhu

Gurl sorang ni..ada hati nak ikut minum horlicks..tapi tak leh masuk..huhu



Yang ni cik put punye makanan



Hah..yang ni aku punye..



Nasib ada orang tukang pecahkan telur..lap u la put



Gaya macam tak selera je kan..eh, jangan..habis ko semua makanan kami..



Siap ada menu tambahan lagi..nasi goreng kampung..


Nasi tu kongsi berdua ye..puteri banjer..taknak la kumpul lemak sorang-sorang..at least lemak kali ni terbahagi dua..hehe..licin..tak tau la sebab sedap atau lapar..=)


P/S: Arini bermulanya aktiviti pembuatan kuih raya..hehehe..ntah pe rupenye nanti..

ni baru permulaan..


Bole bayangkan tak..start dari pukul 5.30pm hingga 11pm jalan-jalan cari barang utk buat kuih raya..then, the end..barang still x cukup lg..

Penat LOL..

Journeys arini...

Kedai bagus sek 13 - giant 13 - mydin - le lac - giant 7 - tesco

Niat hati nak sambung ke JJ bukit raja, tp masa mencemburui kami..hehe

Menu buka sy arini..asam pedas ikan pari..lama ngidam nih..
1 set RM7.90..free air oren skali, tapi air yg ade buih-buih kat atas dia tu bayar sendiri ye.. 


Aktiviti wajib kat tesco..usya baju lagi..hehe
*teringinnye nak beli baju kurung hitam..rase diri seksi..muahaha*



Hasil pencarian kami..tp still tak cukup lg..huhu..
*pastu bila naik tangga, masing-masing senget bahu angkat barang..hehe*


Beg plastik kuning tu, baju raya put..peach kaler lg..
Plastik kfc pulak, makanan sahur put..hehe

Ni baru permulaan dedek..esok bila dah start buat kuih raya, mau lagi serabut umah dan diri tu..
Takpe sabo2 ye..



P/S: Niat di hati mau pulang ke kampung hari rabu..my mom tak sihat..=(

Sunday, August 21

apabila usia kereta genap 2 tahun...


Kena sambung ayat atas ni dulu..

Apabila usia kereta sy genap 2 tahun bulan ni...Bateri kereta sy pun kong..

Kong maksudnye kena tukar baru le..dan maksudnye juge, duit pun kena keluar le

Tapi dah 2 tahun, no wonder la kan..redha saje..

Nasib la ada ali..tukang buka bateri, bawak kitorang ke PJ semata2 nak beli bateri baru, tukang pasang semula bateri kat kereta..

Tugas berat sy hanya pot pet pot pet & keluarkan duit bayar..hehe

Kedai kat PJ ni murah..harga bateri myvi drycell RM135, kalo beli bateri yg gune air punye, lagi murah dalam 10 hinggit..

Ok la kan..dengan takde apa-apa pengalaman dan kurang rajin nak periksa air bateri setiap 2 minggu, akhirnye ikut nasihat pakar..pilih drycell..tolak bateri lama jadi la RM125..

Tengok ramainye la umat kat kedai ni..semua lelaki pula tu..



Dulu yokohama..sekarang century..
Selamat tinggal bateri lama ku..sudah 2 tahun bersama..akhirnye berpisah jue..huhu



Rajin dia ni..siap dengan baju melayu bagai hokey..balik dari sembahyang jumaat terus datang betulkan..i like..



Abg baju merah tu lagi berat kerja dia..angkat bateri kuar masuk kereta..



Entry diakhiri dengan pic abg baju merah yg tersandar kepenatan..hihi
*penat la sgt kn*



Mengikut kata pakar, bateri ni mybe akan bertahan selama setahun..so, bulan 8 tahun depan prepare la duit lagi ye..demi kereta ku..sy sanggup..



P/S: menci nye tuition tangguh-tangguh..bole fokus ke budak-budak tu petang camnie..lari plan, nak beli barang buat kuih lg..nampak gaya buka luar lagi la..

Thursday, August 18

Perpisahan ini: 1st Edition ft Aizat Amdan

Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu


video

jubah nikah idaman hati..


Semalam masa usya baju..jeling-jeling gak jubah-jubah moden..
Tapi takde banyak mana pun..maybe penjual tau, time raya ni orang mana nak pakai jubah sangat kan..

So..usya online je la..

Sy sangat adore pada jubah putih..sangat marveles..

Niat hati, nikah nanti nak pakai jubah putih..bole?..hehe

Gambar jubah tengah yg bawah ni unik skit, de main tingkat-tingkat lg..tapi tak rase nak pakai design camni



Gambar bawah ni pulak..banyaknye pilihan..emm, sy suke jubah kedua dari kiri, ada belah tengah..
Tapi batu lip lap lip lap dia nampak serabut sikit..takpe, kita usya lagi yg lain



 Camne dengan design yg ni??..err..yg bawah unik tapi lengan dia nampak semacam je..
*berapa banyak 'tapi' la ko ni*



Tadaaa...ni la jubah yg sy suke..chantek dan yg penting simple..i like..


Tapi...*ada 'tapi' lagi nie*..

Bahagian lengan tu sy nak design kn lain..nak letak ketip butang kat hujung lengan..macam gambar kat bawah ni..


Ohh...sangat suke..terbayang-bayang dalam otak ni, bila dah digabungkan satu hari nanti..=)

Oh..impian..bila mau jadi kenyataan..

pre-shopping...


Alhamdulillah...
Semalam kami telah menjayakan plan pre-shopping
Pre ke dedek?..2 pasang baju gak ko rembat..
Memang plan nk survey cuci-cuci mata je, tapi bila dah nampak..tak leh tahan maa...

Takpe ra..next week..insyaAllah, bole jaya kan lagi plan nie..hehe

Mula-mula kami pergi tesco..kat situ, dapat la sepasang baju kurung warna oren..

Opsss..bukan baju yg kat bawah ni ye..


Belek-belek macam nak beli je kan..



Then kami tuju ke PAS..

Hah..nak promote gak baju ni..*peringatan..sila jangan kutuk ye..hihi*


Kebaya ye..seumur hidup, ni kali kedua beli..first masa sal nak tunang..Ntah apa mimpi aku tahun ni..

Cik put tengah try tudung buat tunang..Last-last tak beli gak


Round punye round..sedar-sedar dah nak masuk waktu maghrib..pergi la turun kunun-kunun nak makan kat kenny rogers..

Tapi ampun, full house ye..pe la ko dedek, nama pun cuti..konpom la ramai umat..

So, buka minum air je..then terus keluar PAS tuju ke JJ bukit raja lak..plan nak makan kat pizza hut

Tapi ampun gak..dah pukul 8 lebih pun still ramai org..lama gak la duduk tengok org makan kat pizza tu sebelum dapat duduk..ahakss..

Akhirnya..menu pilihan..



Pose dulu before tunggu makanan yg agak lambat sampainye..*muka boleh sabor lg ni*



Siap bole buat iklan cincin lg..bole ko bayangkan tahap mana lambatnye diorg serve ktorng?



Ok2..tengok pada gambar dah tau..ktorg amik set 4 org utk 3 org makan je..hehe..





Hah..tu dia..licin semua..



Moral of the story..pada bulan puasa ni..sila la order extra makanan melebihi hari-hari biasa anda..

Dan harga dia buat ai fikir..lepas ni takde buka puasa kat luar lg..

Bole bangkrap 'sugar daddy' ai..



P/S: Nape ek baju-baju raya tahun ni tak semenarik tahun-tahun lepas..emmm..

Wednesday, August 17

masuk mahkamah???


Hehehe..tajuk nak gempak kan..


Semalam tuju ke mahkamah shah alam ni..utk amik signature pesuruhjaya sumpah ye..bukan sebab kena dakwa buat jenayah ye..mintak simpang dijauhkan..

Masa lalu depan bangunan ni..dah terbayang-bayang masuk bangunan beso ni..duduk tunggu turn dalam aircond..ngadap hakim..kena soal siasat dulu baru dapat sign beliau..



Rupa-rupanya tekaan ku salah...

Sebab ni first time pergi..abg botak ni dah pernah teman member buat procedure ni..wa pun follow la beliau..



Bukan masuk bangunan beso td..tapi belok kanan, turun tangga then jumpe la kaunter kat bawah tu..



Ohh..bukan seperti ku impi-impikan selama ni..

Baru bajet nak jumpe majistret..ahakss..

Takde kena soal apa-apa pun, bagi ic then dia cuma tanya..

"Semua betul yg kat atas ni?".."ye puan, benar sebenar-benarnya"..*ok,nampak sgt tipu jwb gitu kn..hehe*




Tadaa..ni la hasilnye..cepat dan pantas..tak perlu beratur..

Yg penting FREE..hihi


Ohh...sign dia chantek...

Terus rasa tertunduk malu tengok sign sendiri...(-_-)


Ok...pasni nk fokus borang bahagian keselamatan pulak..chayok dedek..ko anggap je la benda tu macam isi borang nikah..*bole kn ko ni bayang gitu*..muahaha


P/S: Saya mau pergi bercuti di taman negara...mari kawan-kawan kita menjayakan plan ni sebelum semua naik pelamin akhir tahun ni & tahun depan..=)

Monday, August 15

aktiviti paling tak suka...isi borang...

Alhamdulillah..
Tawaran kerja yg agak memuaskan..*yolah ko dedek*..

Tapi tengok kat bahagian 'sementara' tu..itu adalah kerana master tak abis lagi ye..tp dah nak start kerja..gane tu??

Maksudnye sy akan menghadapi DOUBLE TENSION maaaa...



Dan bila tiba bab mengisi borang, tu adalah part yg paling lemah sangat..
Bosan + malas nak fikir..bole tak camtu..



Tapi gagahkan juga sebab masa makin suntuk..terus la pergi cari tempat yg bole menaikkan semangat nak isi borang, kalau duk umah je, tak jalan 'kerja' ni..

'Peneman' kami..



Abg botak turut serta dalam aktiviti ni..lagi la bab makan-makan ni..mana bole tinggal kn



Masa awal-awal datang mcD tu..semangat masih membara..borang pun yg biasa-biasa je..



Tapi bila masuk borang yg ni...



Terus give up..


Tension maa...paling tak suke isi borang pasal ni..dulu masa isi borang TPM, part yg ni la yg paling last isi..banyak giler soalan nak jwb..menci bangat

Tapi yg sorang ni tetap maintain hokey..
Siap kena jelingan paku lg masa kacau org time tengah hilang mood..sori dear, wrong timing ye



OK..muka tengah tension..



Tu baru tengok borang, belum isi lagi..kalau tengah isi, ntah camne la rupenye..ahaksss..